«

»

Δεκ 26

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΒΑΜΜΑ ΕΧΙΝΑΚΕΑΣ

 

Ελευθερία Μαντζώρου,  καθηγήτρια μάλαξης και φυτοθεραπείας.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω πώς παρασκευάζουμε και χρησιμοποιούμε το βάμμα εχινάκεας, που προέρχεται από το φυτό Echinacea purpurea. 

Είναι πανεύκολο να φτιάξουμε το δικό μας βάμμα στο σπίτι. Είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουμε βάμμα αντί για αφέψημα, αφού έχουμε το σκεύασμά μας έτοιμο, και δεν χρειάζεται να βράζουμε την ρίζα με τις ώρες κάθε φορά.

Θα χρειαστούμε:

•    1 καθαρό γυάλινο βάζο (κατά προτίμηση αποστειρωμένο στον ατμό)
•    Ρίζα εχινάκεας, αποξηραμένη και ψιλοκομμένη (την προμηθευόμαστε από βοτανοπωλεία)
•    Τσίπουρο ή βότκα

Παρασκευή:

Κατ’ αρχήν, ρίχνουμε την ρίζα μέσα στο γυάλινο βάζο, έως το ¼ του βάζου. Έπειτα, προσθέτουμε το αλκοόλ στο βάζο, σχεδόν μέχρι το στόμιό του. Ειδικά για το βάμμα εχινάκεας θα χρειαστούμε μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από ό,τι για άλλα βάμματα, διότι η ρίζα απορροφά μεγάλο μέρος του υγρού – σχεδόν διπλασιάζεται σε όγκο. Αναδεύουμε, ώστε το αλκοόλ να πάει παντού. Αφήνουμε το βάζο σε ένα θερμό σημείο (συνήθως το αφήνουμε στην κουζίνα) και αναδεύουμε ήπια κάθε μέρα. To βάζο πρέπει να είναι κλειστό.

Το βάμμα μας είναι έτοιμο σε περίπου 2 εβδομάδες. Τότε, το φιλτράρουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι με λεπτές τρύπες ή ακόμα καλύτερα σε μια τσαντίλα. Στραγγίζουμε σχολαστικά το βοτανικό υλικό, ώστε να βγει όλο το αλκοόλ. Αν θέλουμε, μπορούμε να αλέσουμε στο μπλέντερ την ρίζα που έχει απομείνει , ώστε να βγάλουμε μέχρι και την τελευταία σταγόνα, και να φιλτράρουμε ξανά.   Φυλάμε το βάμμα μας σε ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι. Είναι σημαντικό να κολλήσουμε ετικέτα που να αναφέρει πότε το φτιάξαμε, και τι είναι π.χ. «βάμμα εχινάκεας – 12 / 10 / 2015»). Το βάμμα διατηρείται για έναν χρόνο, κατά προτίμηση στο ψυγείο.

Το βάμμα εχινάκεας χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος, μιας και είναι ισχυρό ανοσοενισχυτικό. Είναι αποτελεσματικό κυρίως στα πρώτα στάδια, όταν δηλαδή αισθανόμαστε ότι πάμε να κρυολογήσουμε. Λαμβάνουμε το βάμμα για 2-3 ημέρες, και μετά διακόπτουμε την λήψη. Δεν ενδείκνυται για μακροχρόνια χρήση. Πάντως, αν το προλάβουμε έγκαιρα, τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά μέσα στο πρώτο 24ωρο.

Πάμε τώρα στις δοσολογίες. Συνιστάται ½  σταγόνα για κάθε κιλό του σωματικού βάρους. Δηλαδή, για ένα άτομο 60 κιλών η προτεινόμενη δοσολογία είναι 30 σταγόνες την φορά, έως 4 φορές την ημέρα. Η δοσολογία ισχύει και για παιδιά άνω των 3 ετών. Μπορούμε να τις βάλουμε σε ένα σφηνάκι, και να προσθέσουμε νερό. Αν είμαστε αρκετά γενναίοι, μπορούμε να προσθέσουμε στο σφηνάκι και 3-4 σταγόνες βάμμα πρόπολης (η γεύση του είναι ΧΑΛΙΑ)! Αλλά αυτό συμβαίνει με αρκετά βότανα και φάρμακα.

Copyright (C) 2015, Ελευθερία Μαντζώρου

Πηγή

loading...